Клуб Етър

ЗА НАС

There are no translations available.

На 04.03.1993 г. в гр. Велико Търново група съидейници основахме ПК " ЕТЪР " с основен предмет на дейност развитието на плуването в региона. Клубът стана първоприемник на ДФС "ЕТЪР" и основната ни цел беше да направим този спорт колкото се може по-обичан и практикуван в Община Велико Търново. В древната Средиземноморска цивилизация и особедно в Гърция и Спарта обучението по плуване е било част от общото хармонично възпитание, като за културен се е смятал само онзи, който умеел добре да чете и плува. Плуването е било средство за физическо и духовно усъвършенстване.

Днес в много страни се смята, че умението да плуваш е критерий за интелектуалното развитие на нацията. С огромно желание и идеализъм увлякохме много хора да практикуват синия спорт. Заради огромния здравословен, социален и възпитателен ефект броят на системно занимаващите се бързо се увеличи, което доведе до първите значими успехи.

В летните шампионати през 1995г. малките златни рибки на ПК "ЕТЪР" завоюваха златни медали на ДЛОП за 9-10 г. деца в гр. Велинград. Това класиране предизвика фурор и благородна завист у водещите плувни сили. През следващата година затвърдихме добрите позиции, а Зорница Рашкова донесе първия индивидуален медал за Плувния клуб. През 2001 г. изгря звездата на Деница Пенева. Тя завоюва общо 14 шампионски титли, оставяйки със златни букви името си в клубната история. Отличия за ПК "ЕТЪР" завоюваха и Симона Борисова, Антония Грозданова, Марина Гордеева и Ради Мерджанов.

Изминалата 2009 г. беше най-успешната за Плувния клуб. Състезателите на вездесъщата треньорка Роза Георгиева - Бояна Томова и Антъни Иванов счупиха 6 национални рекорда само в първите месеци на 2010г. и закономерно привлякоха вниманието на националния ни селекционер. С техния невероятен талант и трудолюбие очакваме все така да ни радват.

Заедно с младите Любомир Епитропов, Мирослав Стоименов, Цветомир Павлов, Ели Димитрова, Илина Йозова, Ива Добрева и др. са залог за бъдещи значими успехи.

За клуба с много желание и вдъхновение работиха треньорите Петко Шатров, Иван Хитев, Роза Георгиева, Биляна Иванова, Панайот Паздерков и Георги Георгиев. Особедно активна беше секцията по Водно спасяване.

Преди 8 години възстановихме Национален турнир по Водно спасяване за Купа " Любен Кантарджиев". В него вземат участие млади водни спасители от цялата страна. През изминалите години много водни спасители от ПК "ЕТЪР" взеха участие в редица Европейски и Световни първенства. На Световното първенство в Австралия през 2007 г. Веселин Стефанов извоюва две шампионски титли.

Вярваме, че предстоят още много успехи за онези, които са тръгнали по пътя на изявените ни плувци. Вярваме, че всеки от тях се стреми да дописва и своята страница в безкрайната Великотърновска плувна летопис.

HOMEABOUT USTRAINERSCONTESTANTSГАЛЕРИЯCALENDARCONTACTS